

In collaboration with



INTERNATIONAL[®] ORTHOPAEDIC TRAUMA ASSOCIATION



Miguel Daccarett, MD





Rodolfo Zamora, MD

Virtual International **Residents Course - Latin America** July 31 - August 1, 2025

Details at ota.org



INTERNATIONAL ORTHOPAEDIC TRAUMA ASSOCIATION

July 31-August 1, 2025

Virtual International Residents Course

Welcome to the fourth virtual international resident course organized by the Orthopedic Trauma Association (OTA) and with the participation of IOTA Latin American countries.

The course will be held virtually on July 31st and August 1st of 2025.

The course is divided into six small discussion groups of approximately 15 residents and two expert faculty surgeons per module.

The topics of the modules include diaphyseal, articular, foot and ankle, infections and complications, geriatrics, and pelvis and acetabulum. During each discussion group, challenging cases will be presented and participants will have the opportunity to actively discuss the basic principles of fracture management with the guidance of an expert international faculty.

Evidence-based lectures covering key information and including selected videos and power point presentations from international faculty are going to be released prior to the course in order to prepare the participants for the case discussions. These lectures can be accessed during a period of four weeks prior to the course and are an essential part of the pre-course study guide.

Objectives:

- 1. Assess the basic principles of fracture fixation with the goal to differentiate absolute and relative stability base on different implants and techniques.
- 2. Design a treatment plan based on physical exam, imaging and application of basic concepts of fracture fixation.
- 3. Identify different techniques for reduction and fracture management through an atraumatic surgical technique.
- 4. Plan initial treatment and management of the polytrauma patient.
- 5. Examine how different implants provide different type of stability and its influence on bone healing.
- 6. Apply reduction techniques with special attention to soft tissues.



Agenda

Day One July 31 Topic/Talk Title					
Pre-work to be completed online before day one		Basic Science, Diaphyseal, Articular, and Foot & Ankle Faculty Presentations			
8:00 am CT	15 mins	Course Introduction and Welcome	ALL		
8:15 am CT	60 mins	Diaphyseal Breakout Discussions + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module, at end of course end with "take-home" points)	Individual Breakout Groups		
9:15 am CT	10 mins	Group Diaphyseal Discussion	All Attendees led by Course Directors		
9:25 am CT	10 mins	BREAK			
9:35 am CT	60 mins	Articular Breakout + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups		
10:35 am CT	10 mins	Group Articular Discussion	All Attendees led by Course Directors		
10:45 am CT	10 min	BREAK			
10:55 am CT	60 mins	Foot & Ankle Breakout + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups		
11:55 am CT	10 mins	Group Foot & Ankle Discussion	All Attendees led by Course Directors		
12:05 pm CT		Adjourn			

Day Two Au	igust 1	Topic/Talk Title	
Pre-work to be completed online before day two		Geriatric, Infections & Complications, and Pelvis Faculty Presentations	
8:00 am CT	15 mins	Course Introduction and Welcome	ALL
8:15 am CT	60 mins	Infections & Complications Breakout Discussions + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups
9:15 am CT	10 mins	Group Infections & Complications Discussion	All Attendees led by Course Directors
9:25 am CT	10 mins	BREAK	
9:35 am CT	60 mins	Geriatric Breakout + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups
10:35 am CT	10 mins	Group Geriatric Discussion	All Attendees led by Course Directors
10:45 am CT	10 mins	BREAK	
10:55 am CT	60 mins	Pelvis Breakout + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups
11:55 am CT	10 mins	Group Pelvis Discussion	All Attendees led by Course Directors
12:05 pm CT		Adjourn	