

In collaboration with



INTERNATIONAL
ORTHOPAEDIC
TRAUMA
ASSOCIATION



Michael Kain, MD



Miguel Daccarett, MD



Rodolfo Zamora, MD

Virtual International

Residents Course

August 4 - 5, 2022

Details at ota.org



August 4 - 5, 2022

Virtual International Residents Course

Welcome to the first virtual international resident course organized by the Orthopedic Trauma Association (OTA) and with the participation of Mexico, Colombia, Argentina and Brazil.

The course will be held virtually on August 4th and 5th of 2022.

The course is divided into six small discussion groups of approximately 15 residents and two expert faculty surgeons per module.

The topics of the modules include diaphyseal, articular, foot and ankle, pediatrics, geriatrics, and pelvis and acetabulum. During each discussion group, challenging cases will be presented and participants will have the opportunity to actively discuss the basic principles of fracture management with the guidance of an expert international faculty.

Evidence-based lectures covering key information and including selected videos and power point presentations from international faculty are going to be released prior to the course in order to prepare the participants for the case discussions.

These lectures can be accessed during a period of four weeks prior to the course and are an essential part of the pre-course study guide.

Objectives:

- Understand the basic principles of fracture fixation with the goal to differentiate absolute and relative stability base on different implants and techniques.
- To be able to effectively design a treatment plan based on physical exam, imaging and application of basic concepts of fracture fixation.
- 3. Understand different techniques for reduction and fracture management through an atraumatic surgical technique.
- 4. Understand and effectively plan initial treatment and management of the polytrauma patient.
- 5. Understand how different implants provide different type of stability and its influence on bone healing.
- 6. To be able to apply reduction techniques with special attention to soft tissues.



Agenda

Pre-work to be completed online before day one		Topic/Talk Title		
		Basic Science, Diaphyseal, Articular, and Foot & Ankle Faculty Presentations		
8:00 am CT	15 mins	Course Introduction and Welcome	ALL	
8:15 am CT	60 mins	Diaphyseal Breakout Discussions + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module, at end of course end with "take-home" points)	Individual Breakout Groups	
9:15 am CT	10 mins	Group Diaphyseal Discussion	All Attendees led by Course Directors	
9:25 am CT	30 mins	BREAK		
9:55 am CT	60 mins	Articular Breakout + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups	
10:55 am CT	10 mins	Group Articular Discussion	All Attendees led by Course Directors	
11:05 am CT	10 min	BREAK		
11:15 am CT	60 mins	Foot & Ankle Breakout + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups	
12:15 pm CT	10 mins	Group Foot & Ankle Discussion	All Attendees led by Course Directors	
12:25 pm CT		Adjourn		

Day Two August 5		Topic/Talk Title		
Pre-work to be completed online before day two		Geriatric, Pediatric, and Pelvis Faculty Presentations		
8:00 am CT	15 mins	Course Introduction and Welcome	ALL	
8:15 am CT	60 mins	Pediatric Breakout Discussions + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups	
9:15 am CT	10 mins	Group Pediatric Discussion	All Attendees led by Course Directors	
9:25 am CT	30 mins	BREAK		
9:55 am CT	60 mins	Geriatric Breakout + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups	
10:55 am CT	10 mins	Group Geriatric Discussion	All Attendees led by Course Directors	
11:05 am CT	10 mins	BREAK		
11:15 am CT	60 mins	Pelvis Breakout + Case Presentations (includes brief recap of the pre-recorded lecture at start of each module)	Individual Breakout Groups	
12:15 pm CT	10 mins	Group Pelvis Discussion	All Attendees led by Course Directors	
12:25 pm CT		Adjourn		